Behandlingsforløb
Ved første konsultation optager vi en udførlig sygehistorie for evt. at kunne udelukke andre årsager til de opståede smerter eller problemer. Derefter undersøges patienten grundigt med observation, bevægeundersøgelse og palpation af rygsøjlen, samt de ortopædiske og neurologiske tests, der er indikation for at foretage i sygehistorie og undersøgelse.
Herefter tages stilling til om røntgenundersøgelse er indikeret. Hvis det er tilfældet og der ikke allerede foreligger relevante røntgenoptagelser, henviser vi til kolleger i Aarhus eller billeddiagnostisk afdeling på sygehuset, der så foretager selve undersøgelsen for os i løbet af få dage. Derefter gennemgår vi billederne sammen.
Kiropraktisk behandling kan bestå af flere forskellige teknikker, der udvælges og tilpasses så de svarer til patientens alder, bygning og fysiske tilstand. Der er selvfølgelig stor forskel på behandlingen af et spædbarn og en voksen veltrænet person i sin bedste alder. Dette tages der højde for både i den valgte teknik og i udførelsen af den.
|
Eksempel på behandling af lændehold
|
Selve behandlingen kan bestå af små, kontrollerede hurtige ryk eller tryk på
de dårligt fungerende led i rygsøjle eller ekstremiteter. Disse er
ofte ledsaget af et lille ”knæk” idet der frigives en
lille luftboble fra ledvæsken, når påvirkningen af leddet overstiger undertrykket
indeni det. Dette giver en større bevægelighed i leddet. Det gør ikke ondt. Ved de første konsultationer vil der som regel være nogen ømhed i vævet omkring de dårligt fungerende led, og dette vil naturligvis kunne mærkes, når man berører området. Ligeledes vil mange være nervøse og spændte for det ukendte og dette kan i nogle tilfælde give en oplevelse af ubehag i behandlingsøjeblikket.
|
Behandling på en af specialbriksene
|
Vi har også specielle behandlingslejer i klinikken, hvor man hverken mærker eller hører at leddet løsnes.
Kiropraktisk behandling kan også være en mobilisering eller et stræk i en bestemt retning. Her høres ingen lyde i forbindelse med denne behandling.
Ligeledes kan behandlingen bestå af retningsspecifikke øvelser, der skal gennemføres med mellemrum i løbet af dagen.
Der kan også være blødvævsbehandling i form af triggerpunkt behandling eller lokal massage for at blødgøre vævet i et område. I de tilfælde hvor musklerne er meget spændte eller er det i et større område vil vi anbefale at få tid hos massøren. Det kan også være et godt supplement til behandlingen hos kiropraktoren at få løsnet op for de medfølgende muskelspændinger i kroppen.
I løbet af de opfølgende behandlinger vil der ofte blive talt om den forebyggende indsats, man selv kan gøre for at undgå tilbagefald. Blandt andet arbejdsstillinger eller løfteteknikker, specielle forholdsregler i dagligdagen, øvelser til daglig brug, vægttab eller andet relevant råd og vejledning. Vi anbefaler ofte, at man efter endt behandling hos kiropraktoren, får genoptrænet muskulaturen i månederne efter.
|
Vi kan bruge dry-needling for at afslappe musklerne
|
Dry needling/behandling med akupunkturnåle:
Dette er en effektiv måde at reducere muskelspænding og øge blodgennemstrømningen i de spændte muskler. Det har også en smertelindrende effekt.
Netop derfor er det et godt supplement til den traditionelle kiropraktiske behandling af mange af de symptombilleder, vi ser her i klinikken.
Påvirkningen med akupunkturnåle, af det vi kalder triggerpunkter, øger ofte effekten af selve den ledfrigørende behandling og mindsker det ubehag, der af og til kan forekomme i et ømt og spændt område.
|